Muistikka blogi

Tiedä ja tunnista

Tiistai 21.11.2017 - Maria Eriksson

                                                                         013.JPG

Muistiliiton vuotuinen muistikonferenssi    

Sain MUISTIKKA-hankeen edustajana kunnian pitää puheenvuoron Muistiliiton vuotuisessa muistikonferensissa, teemana muistisairaus ja kehitysvammaisuus, otsikolla Tiedä ja Tunnista. Vastasimme siten Konferenssin teemaan -muistisairaan monet kasvot kehitysvammaisten henkilöiden osalta.

Minulla oli haaste. Miten saisin sisällettyä siihen kaiken, mitä haluaisin teemasta kertoa, vieläpä niin, että kuulijat sen ymmärtävät. Miten esitellä aihetta muistisairaus ja kehitysvammaisuus monelle sadalle ihmiselle, jotka ovat lähes kaikki muistityön asiantuntijoita tai ainakin henkilöitä joilla on muistisairauksista paljon tietoa? Miten puhua kehitysvammaisuudesta niin, ettei yleistä? Itseäni lainaten; Kehitysvammaiset ovat valtaväestöä heterogeenisempi ryhmä, tyypillistä kehitysvammaista ei ole olemassa. Muistisairaus on samanlainen sairaus myös kehitysvammaisen ihmisen sairastuessa, kaikkine yksilöllisine piirteineen. Silti muistisairauksiin kehitysvammaisilla liittyy erityispiirteitä, jotka meidän kaikkien on hyvä tietää.   Linkki esityksen dioihin

MUISTIKKA- hankkeeseen kertynyt asiantuntijuus,  kehitetyt hyvät käytänteet ja työvälineet ovat juuri sitä sovellettua tietoa varhaisesta tunnistamisesta ja oikea-aikaisesta sopivasta hoidosta ja hoivasta, kun muistisairaus koskettaa kehitysvammaista henkilöä. Suomessa on valtavasti tutkimusta ja hyviä käytänteitä, niin muistisairauksista, kehitysvammaisuudesta kuin ikääntymisestäkin. Tietoa on sovellettava, jotta myös muistisairaan kehitysvammaisen avuntarpeeseen voidaan vastata aidosti palvelujärjestelmän joka portaalla aina lähihoitajasta lääkäriin; Minä tiedän ja minä tunnistan.

Kaikki seuraavat; kuten puheenvuoromme tässä arvovaltaisessa konferenssissa, äskettäin Vaalijalan kanssa yhteistyössä toteuttamamme koulutuspäivä runsaine osallistujineen ja ne kaikki lukuisat yhteydenotot niin toimialueellamme Savossa, ympäri Suomea kuin kansainvälisestikin kertoo ja vahvistaa ajatusta siitä, että nyt on aika. Nyt ei ole enää aika havahtua, että muistisairaus voi koskettaa myös kehitysvammaista henkilöä, nyt on aika toimia.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muistikonferenssi, kehitysvammaisuus, muistisairaus, tiedä, tunnista