Muistikka blogi

Määrä ei ole laatua muistisairaan hoivassa.

Perjantai 22.9.2017 - Maria Eriksson


Kehitysvammaisten yksiköissä toimintakyvyn tukeminen on henkilöstölle arkipäivää. Erilaisia palvelusuunnitelmia, yksikkökohtaisia oman elämän suunnitelmia täytetään asiakkaiden kanssa säännöllisesti. Niihin kirjataan tavoitteita, unelmia ja päämääriä. Myös niiden toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Arvioinnin apuna on oltava mittareita, jotta tulos eli muutos voidaan osoittaa. Kehitysvammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Kaikessa on pystyttävä tarjoamaan valinnanvapaus ja vaihtoehtoja on oltava riittävästi. Kaiken tämän takana on hyvä tarkoitus, pyritään asiakkaan parhaaseen.

Mutta mikä on asiakkaan paras esimerkiksi muistisairaan kehitysvammaisen kohdalla? Oletus tai lähtökohta, että mitä useampi vaihtoehto sen parempi, ei pidäkään aina paikkaansa. Virikkeellisyys, aistien stimulointi jatkuva aktiivisuus, ne ovat laadukkaan työn tunnusmerkkejä. Mutta Muistisairas kaipaakin ehkä enempi pysyvyyttä, muutokset eivät kaikissa tilanteissa olekaan hyväksi. Vaihtoehtojen tarjoaminen voi jopa hämmentää. Tämä on vastakohta mitä henkilöstölle on opastettu ja painotettu. Myös ajattelutavan muutos sallivammaksi, normeista poikkeavaksi on aika ajoin kohdallaan.

Hoivakulttuurimme keskittyy tekemiseen, kun välillä tarvitsisimme vain olemista, eli ihmisen, joka on läsnä. Mittarit keskittyvät likaa määrälliseen myös ns. laatutyössä. Hoivakulttuurimme ei tue tai kannusta antamaan aikaa, pysähtymään hetkeen, riittävästi. Muistisairaan hoiva vaatii aikaa, ei ainoastaan konkreettiselle tekemiselle, vaan myös ajatuksille.    

Mikä on hyvän hoivan mitta? Voisiko se olla ihmisen ja hänen elämäntarinan tunteminen?  Lähi-ihminen, joka tietää ja tuntee asiakkaansa, hänen tapansa ja tottumuksensa. Hän pystyy parhaiten auttamaan ja tukemaan, myös muistisairasta henkilöä valintoihin ja ratkaisuihin, jotka ovat hänen ja hänen elämänsä näköisiä.

16-17_kevat_013.jpg

Avainsanat: kehitysvammainen, muistisairaus, hoiva, laatu, itsemääräämisoikeus


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini